Luonnonmukaisten öljyjen maailma on kiehtova. Ihmiset ovat vuosituhansien ajan uuttaneet erilaisia ihoa ja hiuksia hoitavia öljyjä kasveista, yrteistä, marjoista ja hedelmistä, joita on kasvanut luonnonvaraisesti heidän asuinseuduillaan. Hoitavia öljyjä on valmistettu maailman jokaisella mantereella täysin samoihin käyttötarkoituksiin ja samoja öljyjä valmistetaan vieläkin.

Yhdysvaltalainen Aubrey-Organics on luonnonkosmetiikkayritys, jolla on yli 50 vuoden kokemus luonnonkosmetiikan valmistuksesta ja kattava valikoima hoitavia, 100 % luonnonmukaisia öljyjä. Pieniin tummiin lasipurkkeihin pakatut öljyt ovat päätyneet kuluttajien käyttöön ja suosioon erinomaisen laatunsa vuoksi, mutta millaista historiaa ne kantavat mukanaan? Otetaan selvää!

 

Apua akneiholle: Aubrey Moroccan Argan Oil

ARGANÖLJY

Alkuperämaa: Marokko

Arganpähkinä

Arganöljyä kutsutaan muun muassa lisänimillä ”aavikon kulta” ja ”Marokon aavikon kulta” sen arvokkuuden vuoksi. Arganöljy onkin tämän hetken kuumimpia nimiä kauneudenhoidossa ympäri maailmaa.

Marokossa arganöljy kuuluu olennaisena osana naisten päivittäisiä kauneudenhoitorutiineja. Marokon alkuperäisasukkaat, berberit, ovat vuosisatojen ajan käyttäneet arganöljyä paitsi kauneudenhoidossa, myös ruoanlaitossa. Arganöljy sisältää runsaasti ihon hyvinvointia edistäviä aineita kuten E-vitamiinia, antioksidantteja ja rasvahappoja. Arganöljyllä on antibakteerisia ominaisuuksia ja se sopii hyvin tasapainottamaan rasvaisen ihon, erityisesti akneihon, ylivilkasta talituotantoa. Hiustenhoidon yhteydessä arganöljyä käytetään kosteuttamaan kuivaa hiuspohjaa. Arganöljyä voi myös hieroa varovasti kuiviin hiuslatvoihin antamaan lisäkosteutta ja kiiltoa. Myös kuivat kädet ja kynsinauhat saavat tehokosteutta arganöljystä.

Tiesitkö:

  • Arganpuut ovat äärimmäisen harvinaisia. Niitä kasvaa vain Marokon lounaisosissa ja ne ovat Unescon suojeluksessa. Vielä 100 vuotta sitten arganpuut olivat levittäytyneet laajemmin, mutta teollistuminen on supistanut arganpuiden elinympäristöä dramaattisesti.
  • Vain paikallisilla asukkailla on oikeus poimia arganpuun pähkinöitä.
  • Vuohilla on tärkeä osa arganpuiden levittämisessä, sillä ne kiipeävät puihin syömään pähkinöitä ja ovat samalla avainasemassa puiden siementen levittämisessä. Arganpuissa kiipeilevät vuohet ovat hauska näky!

Tehokosteutta ja energiaa kuivalle, punoittavalle iholle: Aubrey Chia Seed Oil

CHIANSIEMENÖLJY

Alkuperämaat: Meksiko ja Guatemala

Chiakasvi (lat. Salvia Hispanica) kasvaa luonnonvaraisena eteläisessä Meksikossa ja Guatemalassa. Chialla on suora perinne Väli-Amerikan kaukaiseen historiaan, sillä jo atsteekki- ja mayaintiaanit pitivät chiaa yliluonnollisia voimia antavana kasvina. Atsteekit käyttivät chiaöljyä erilaisten seremonioiden yhteydessä. Ensimmäinen atsteekkien maininta chiasta on noin vuodelta 3500 eKr, joten se on kulkenut jo hyvän aikaa mukana ihmisen historiassa! Mayasoturit puolestaan valmistautuivat taisteluihin ja pitkiin juoksumatkoihin juomalla erityistä juomaa, joka sisälsi muun muassa chiakasvin siemeniä. Mayaintiaanien kielellä sana chia tarkoittaakin voimaa.

Tänä päivänä chia on yhä hyvin korkealle arvostettu kasvi, jonka siemenistä valmistetaan ravitsevaa öljyä. Jos kiusana on herkkä, kuiva, punoittava ja hilseilevä iho, on chiansiemenöljy oiva apu palauttamaan ja ylläpitämään sen omaa kosteustasapainoa. Öljyssä on runsaasti muun muassa Omega-3 -rasvahappoa, joka kosteuttaessaan auttaa vahvistamaan herkkää ihoa. Chiansiemenöljyä voi hieroa myös kutiavaan hilseilevään hiuspohjaan rauhoittamaan sitä.

Tiesitkö:

  • Chiansiemenöljyä ja chiansiemeniä käytetään myös ruoanlaitossa. Runsaan Omega-3 -rasvahappopitoisuutensa vuoksi se sopii erinomaiseksi ravinnonlähteeksi vegaaneille
  • Meksikossa elävä tarahumara-heimo on tunnettu juoksijoistaan. Ennen juoksumatkaa he juovat erityistä iskiate -nimistä juomaa, jonka yhtenä keskeisenä ainesosana ovat chiansiemenet. Sanotaan, että tarahumarat pystyvät juoksemaan satoja kilometrejä juotuaan iskiatea.

 

Apua ongelmaiselle iholle:

HELOKKIÖLJY

Alkuperämaat: Kanada ja Yhdysvallat

Iltahelokilla on kauniit keltaiset kukat, jotka avautuvat aina iltaisin. Juuri siitä kasvi onkin saanut nimensä. Jo Pohjois-Amerikan intiaanit pitivät iltahelokkia (lat. Oenothera Biennis) tehokkaana lääkekasvina. Cherokee-intiaanit hoitivat liikalihavuutta iltahelokkien lehdistä valmistetulla uutteella. Irokeesi-intiaanit käyttivät iltahelokista valmistettua tahnaa hoitamaan iho-ongelmia. Iltahelokista valmistettua tahnaa yleisesti myös mustelmien ja haavojen hoitoon. Nykyisin helokkiöljy on yksi tunnetuimmista hoitavista öljyistä. Se sisältää runsaasti gammalinoleenihappoa omega-3 -rasvahappoja sekä omega-6 -rasvahappoja, jotka ovat ihon terveydelle välttämättömiä. Atooppinen, kuiva ja kutiava iho hyötyy iltahelokkiöljyn antamasta hoitavasta ja kosteuttavasta vaikutuksesta. Iltahelokkiöljy sopii myös hyvin hoitamaan ruusufinniä ja psoriasista.

helokkiöljy Helokkiöljy

Tiesitkö:

  • Iltahelokkia alettiin tuomaan Eurooppaan 1600-luvulla. Viktoriaanisella aikakaudella helokkiöljy tuli tunnetuksi nimellä ”King’s cure-all”, vapaasti suomennettuna ”kuninkaiden kaiken parantava”, sillä iltahelokin uskottiin helpottavan esimerkiksi diabetesta, astmaa ja reumatismia.
  • Toisen maailmansodan aikaan, kun ruokatarvikkeista oli pula, iltahelokin siemeniä paahdettiin ja käytettiin kahvin korvikkeena.

 

Nuorentava Andien villiruusu: Aubrey Rosa Mosqueta Rose Hip Seed Oil

RUUSUNMARJANSIEMENÖLJY

Alkuperämaa: Chile

Vaikka chileläiset ovat käyttäneet ihonhoidossa Andien villiruusun siemenistä tehtyä öljyä vuosisatojen ajan, se nousi suosioon muualla maailmassa vasta 1980-luvulla, kun laaja tutkimustulos ruusunmarjansiemenöljyn ihoa tervehdyttävistä vaikutuksista valmistui.

Ruusunmarjansiemenöljy sisältää runsaasti mm. A-, B-, C- ja E -vitamiineja sekä voimakkaita antioksidantteja kuten trans-retioniinihappoa ja betakaroteenia, jotka auttavat parantamaan ihon pintarakennetta ja lieventämään arpien näkyvyyttä. Katso täältä ennen ja jälkeen -kuvia 1980-luvulla Chilessä tehdystä kliinisestä tutkimuksesta ruusunmarjansiemenöljyn tehokkuudesta arpien hoidossa. Sivu on englanninkielinen.

Ruusunmarjansiemenöljy

 

Pehmentävä ja ravitseva vihreä tee: Aubrey Green Tea Seed Oil

Alkuperämaa: Japani

Vihreä tee on suosittu terveysjuoma, mutta camellia-kasvin (lat. Camellia Sinensis) eli vihreän teen siemenistä saadaan myös korkealaatuista ihonhoitoöljyä. Japanissa tätä öljyä on käytetty satojen vuosien ajan sen ihoa pehmentävien vaikutusten vuoksi. Vihreän teen siemenöljyssä on poikkeuksellisen korkea Omega-9 -öljyhappopitoisuus, jonka ansiosta öljy tekee ihosta pehmeän ja auttaa pitämään yllä luonnollista kosteustasapainoa. Vihreän teen siemenöljyssä on myös runsaasti A-, B-, D- ja E -vitamiineja. Vihreän teen siemenöljy on ollut korkealle arvostettu japanilaisessa ihonhoidossa, sillä se pystyy tunkeutumaan ihon syvimpiin kerroksiin ja vaikuttamaan sillä tavoin merkittävästi ihon hyvinvointiin. Mikäli kiusana ovat karheat ja kuivat kantapäät tai kynsinauhat, vihreän teen siemenöljy on erinomainen apu. Hiustenhoidossa vihreän teen siemenöljyä käytetään edistämään sekä hiusten että hiuspohjan hyvinvointia. Öljyä voidaan käyttää suoraan hilseilevään hiuspohjaan tai kuiviin hiusten latvoihin. Öljyä käytetään sellaisenaan, eikä sitä tarvitse huuhtoa pois.

Tiesitkö:

  • Vihreän teen siemenöljy, japaniksi tsubaki-abura, oli muinaisten geishojen kauneudenhoidon tarkoin vaalittu salaisuus
  • Öljyllä on ihon tulehduksia lieventävä vaikutus

 

Suojaava ja rauhoittava tyrnimarja: Aubrey Sea Buckthorn Seed Oil

TYRNISIEMENÖLJY

Alkuperä: Euroopan vuoristoseudut ja pohjoisen seudun merenrannat sekä Aasian vuoristoseudut

Tyrni (lat. Hippophae rhamnoides) on tuttu kasvi, jota kasvaa paikoitellen luonnonvaraisena myös Suomessa. Tyrnin marjat ovat laajalti tunnettuja korkeista vitamiinipitoisuuksistaan ja terveyttä edistävistä vaikutuksistaan. Hyperpigmentaatioon tai akneen taipuvainen iho saa myös erinomaista suojaa tyrnisiemenöljystä, sillä se sisältää muun muassa E-vitamiinia ja betakaroteenia, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta. Tyrnisiemenöljy auttaa stressaantunutta ihoa: stressaantunut iho on usein kuiva ja punoittava. Myös juonteita on näkyvissä selvemmin kuin tavallisesti. Punoitus johtuu stressin aiheuttamasta vilkastuneesta verenkierrosta, mikä voi pidempään jatkuessa laukaista jopa ruusufinnin syntymisen. Tyrnisiemenöljy rauhoittaa stressi-ihon oireita palauttaen ihon omaa tasapainoa.

Tiesitkö:

  • Tyrnisiemenöljyä on käytetty satojen vuosien ajan niin Euroopassa kuin Aasiassa
  • Tyrnisiemenöljy ja tyrniöljy ovat kaksi eri asiaa: tyrnisiemenöljy uutetaan tyrnin siemenistä, kun taas tyrniöljyä saadaan itse marjasta

Tyrni

Ihon luonnollista tasapainoa voi siis parantaa erinomaisesti ihonhoitoöljyillä. Etenkin kuivana talvikautena on tärkeää huolehtia ja ylläpitää ihon hyvinvointia käyttämällä ihonhoitoöljyjä lisätehon aikaansaamiseksi. Myös hiukset ja erityisesti hiuspohja nauttivat myös öljyn antamasta lisäkosteudesta talvella!