Radico toimitusjohtajan vierailu Suomessa 

Radicon perustaja Sanjeev Bhatin luento Suomessa 20-23.5.2015 oli hänen vierailunsa kohokohta. Hän piti mielenkiintoisen luennon yrittäjyydestä, unelmista ja matkasta kasvivärien maailmaan Prakticumissa 22.5.2015.

Sanjeev Bhatt on taustalta elektroniikan insinööri ja kotoisin vaatimattomasta intialaisesta perheestä. Nuoren miehen yrittäjä-unelmat eivät aluksi miellyttäneet perhettä ja hänet vietiin jopa kansanparantajalle, jotta pojalle saataisiin järki takaisin. Sanjeev jätti työn kansainvälisessä arvostetussa yrityksessä ja perusti oman yrityksen sukulaisilta ja isältä saadulla lainarahalla. Kahdenkymmenen vuoden värikäs matka on ollut kirjava mutta antoisa. Nyt meillä on markkinoilla maailman ensimmäinen kasviväri joka sisältää 100% luonnonmukaisesti viljeltyjä kasviyrttejä. Valikoimassa on 10 kasvivärisekoitusta ja lisää 14 sävyä on testattuna tulossa markkinoille.

Kasvivärien lähihistoria Intiassa

Sanjeev kertoi Radico kasviväreissä käytettyje ayurvedisten yrttien lähihistoriasta Intiassa. Kun Sanjeev alkoi tutkia muinaisia kirjoja kasviväreistä, hän huomasi pian, että kirjallisuutta ei juuri tahtonut löytyä. Intia oli vuosisatojen ajan Iso-Britannian siirtomaa. Teollinen vallankumous 18 vuosisadalla toi mahdollisuuksia tuottaa teollisuuskoneita pienemmillä kustannuksilla. Samaan aikaan kehittyi myös farmaseuttinen lääketiede ja kemiallisten lääkkeiden käyttö koko maailmassa yleistyi. Vuonna 1857 kiellettiin kasvirohdosten käyttö Intiassa lain voimalla. Tavoitteena oli saada ihmiset käyttämään kemiallisia lääkkeitä. Siitä lähtien yrttejä käyttävät parantajat ei enää saanut kirjata mitään tietoa kasveista. Vuosituhansien perinnettä ei toki niin vain kitketä. Niinpä tieto siirtyi isältä pojalle ja näin seuraaville sukupolville. 

Tie kasviväreihin Kamasutran kirjan kautta

Sanjeev kertoo löytäneensä tietoa kasviväreistä Kamasutra –kirjasta. Länsimaissa kirjaa tunnetaan seksioppaana, mutta Sanjeevin mukaan seksin osuus kirjasta on noin 1% luokkaa. Kamasutra –kirjassa oli useita kasvireseptejä, jotka Sanjeev kirjoitti ylös. Sanjeev keräsi vähäistä tietoa kasviväreistä ja alkoi kokeilemaan käyttäen peruskoulun tietoa värien sekoittelusta. Hyvin pian hän oppii, että kasvit käyttäytyvät eri tavalla yksin ja sekoitettuna. Esimerkiksi Hennan aktiivinen ainesosa on Lawsonia Inermis. Todellisuudessa henna sisältää monia muita ainesosia, jotka ovat passiivisia kun hennaa käytetään yksin. Kun hennaa sekoitetaan muiden yrttien kanssa aktivoituvat myös hennan passiiviset ainesosat. Mitä enemmän yrttejä keskenään sekoitetaan ja käytetään eri suhteessa, sitä enemmän on mahdollisuus uusiin yllättäviin värisävyihin!

Radicon ensimmäinen täysin luonnollinen kasviväri oli ruskea. Sunab –niminen brändi tuli sanoista Super natural Brown. Radico on käyttänyt Japanin vaativia kampaamo asiakkaita testaajina. Sanjeev on ollut tyytyväinen siihen, että vaativat ja erittäin laatutietoiset japanilaiset ovat olleet kasveilla värjäämisen edelläkävijöitä.

Kasviväri eroaa synteettisestä väristä

Miten kasviväri eroaa kemiallisesta väristä? Kemiallisessa värjäyksessä hius rikotaan ja viedään väriaine hiuksen sisälle. Kasviväri jää hiuksen pintaan muodostaen hiuksiin kerroksen. Kasvivärin pitkäaikainen käyttö tekee hiuksista terveet, kiiltävät ja se edistää hiusten ja päänahan hyvinvointia. Radicon kasviväreihin on lisätty hiuspohjan terveyttä edistäviä ainesosia. Esimerkkejä hiusten terveyttä edistävistä ainesosista: 

  • Noronepikki (Eclipta Alba) ehkäisee hiustenlähtöä  elvyttää hiustupen toimintaa ja vahvistaa hiuksia verenkiertoa kiihdyttämällä. Käytetään lehtiä.
  • Rohtokrappi (Rubia Cordifolia) ehkäisee hiustenlähtöä, hilseilyä ja iho-oireita. Tummentaa väriä. Käytetään varresta saatua jauhetta.
  • Rohtoakaasia (Acacia Catechu) käytetään tuomaan tummia sävyjä hiusväriin. Se myös tasapainottaa talirauhasten toimintaa. Käytetään puun kuoresta saatua jauhetta.

Kiitos lämpimästi Mona Metherille ja Prakticumin henkilökunnalle järjestelyistä ja videotallenteestä!