Takiainen

 

Isotakiainen (Arctium lappa) on suurikokoinen takiaisten suvun mykerökukkaiskasvi, joka kasvaa alkuperäisesti Euroopassa, nykyisin myös Pohjois-Amerikassa. Laji on syömäkelpoinen ihmiselle.

Takiainen sisältää runsaasti kivennäisaineita, mineraaleja ja vitamiineja. Takiaisen aktiiviainesosia ovat kalsiumi, klorogeenihapot, aidot eteeriset öljyt, flavonoidit, rauta, seleeni, koobalti, inuliini-probiootti. Vitamiineista siinä on runsaasti A-, B-, C- ja E-vitamiinia. Kasvin siemenet sisältävät runsaasti hyödyllisiä rasvahappoja.

Öljyssä uutettua takiaisenjuurta on käytetty päänahan ja hiusten sekä ihon hoidossa antiikin ajoista saakka. Venäjällä luonnonvaraisena rehottavaa takiaisenjuurta on kasvatettu keittiökasvimailla iät ja ajat. 

Etelä-Euroopassa, Baltiassa ja Venäjällä takiaisen juuresta valmistetaan uutetta, jolla hoidetaan ulkoisesti ihotauteja, kuten finnejä, aknea, psoriaasista ja paiseita. Myös lehtien sanotaan vaikuttavan antibakteerisesti, ja niitä voi käyttää kääreenä ihottumiin. Uutteella on myös ihon tulehdusta lievittävä vaikutus.
Itsehoito

Itsehoito

Sekä mökeissä että hovissa tämä hoitava öljy on valmistettu esim. Venäjällä samalla tavalla. Tuoreet takiaisenjuuret laitetaan yleensä auringonkukkaöljyyn muutamaksi päiväksi pimeään ja viileään. Hoitoöljyä säilytetään viileässä.
Kivvi luonnonkosmetiikassa käytetään takiaisen uutetta kasvojen puhdistustuotteessa.

Takiaisuutetta sisältävät useat ihoa tasapainottavat ihon-, vartalon- ja hiustenhoitotuotteet. Esimerkiksi kaikki Aubrey Clarifying Therapy tasapainottavan ihonhoitolinjan tuotteet sisältävät takiaisuutetta. Ne on suunnitteltu erityisesti rasvoittuvalle ja akneiholle. 

 

Lähteet: Takiaisenjuuri taltuttaa päänahan ongelmia, Luontaisterveys 8/2014, s.85
http://www.kivvi-cosmetics.com/eng/f-a-q/
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/isotakiainen