Cassia hiukset värjätty Radico kasvivärillä

Kirjoittanut: ekokampaaja Hanna Jalkanen

Oletko sinäkin seisonut kaupan hyllyjen edustalla ihmetellen, miten ihmeessä osaan valita oikean sävyn hiuksilleni? Nyt paljastan sinulle mitä ei ainakaan kannata tehdä ja miten onnistut sävyn valinnassa! Älä valitse väriä pelkästään sen sävynimen perusteella tai sen mukaan, miltä väripurkkisi kansikuva näyttää. Kasvivärimaailma on vielä hivenen monimutkaisempi. On tunnistettava luonnon raaka-aineiden toimintaperiaatteet ja pohjapigmentit, jotta pystyt valitsemaan oikeanlaisen kasvivärin kotona värjäämiseen. Haastavimmissa pohjissa suosittelen aina ekokampaajaa tai jos sinulle jää tämänkin kirjoituksen jälkeen kysymyksiä mieleesi, käännythän ammattilaisen puoleen.

Kasvivärin ja hapetevärin ero

Ensimmäisenä kerron sinulle, miten kasvivärjäys eroaa synteettisestä hapeteväristä. Molemmilla värjäysmuodoilla on erilaiset kiinnitysmekanismit hiustemme rakenteeseen. Hapetevärjäyksen PH on korkeampi kuin kasvivärjäyksen, joka tarkoittaa sitä, että emäksisemmän PH:n myötä vapautuu enemmän happea ja näin ollen hiuksille aiheutuu happivaurioita. Hapetevärin pigmentti pääsee pureutumaan syvemmälle hiukseen, suoraan kuitukerrokseen saakka, kun taas kasvivärin pigmentti kiinnittyy hiustemme pintakerrokseen. Tästä syystä kasvivärjäys ei vaurioita hiustemme rakennetta ja on huomattavasti hellävaraisempi värjäysmuoto.

Kasvivärien pigmenttiin ja pysyvyyteen vaikuttavat useammat seikat. Kasvivärit tarttuvat tiukasti hiuksen pintaan ja esimerkiksi pienimolekyylinen punapohjainen henna on hyvin pysyvä värjäysmuoto. Molekyylikokonsa ansiosta hennasävy voi olla niinkin kestävä, että kun se alkaa kerrostumaan hiusten pintakerrokseen, ei sävy haalistu juuri ollenkaan. Eli kasvivärimaailmassa punapigmentit käyttäytyvät aivan päinvastoin verrattuna kupareihin hapeteväreihin. Synteettisellä puolella on punasävyjä värjättävä aina vain uudelleen ja kotihoitoon tarvitaan sävyttäviä colormaskeja. Hennasävyn kanssa asia on toisin, voit vain nauttia kauniista pigmentistä ja kasvivärin hehkusta.

Radico tummanruskea ennen ja jälkeen

Kuvan hiukset värjätty Radico Colour Me Organic Dark Brown tummanruskealla kasvivärillä. 

Tummentavat indigopohjat ovat pohjapigmentiltään vihertävän sinertäviä. Tästä syystä tummat kasvivärit saattavat näyttäytyä ensin hiuksissamme vihreänä, mutta tätä ei kannata säikähtää. Kun väri on valittu oikein, alkaa kasviväri tummumaan saadessaan happea ja kehittyy parissa päivässä lopulliseen sävyynsä.

On muistettava, että henna- ja indigopohjat ovat hyvin tarttuvia ja koska ne kiinnitetään veden avulla ilman hapetetta, ei niitä voida myöskään täysin poistaa hapettuvilla tuotteilla. Tästä syystä kasvivärin vaalentaminen voi olla haastavaa, sillä niiden pigmentti on hyvin pysyvä. Hennan vaalentaminen on hieman helpompaa kuin indigon, sillä indigo alkaa vaalentaessa muuttumaan vihertäväksi. Jos siis haluat muuttaa tai vaalentaa kasvivärisi pigmenttiä, otathan yhteyttä ekokampaajaan. Meiltä löytyy erilaisia ammattiniksejä kasvivärisi päivittämiseen. Olemme saaneet hyviä lopputuloksia esimerkiksi savivaalennuksen avulla, myös indigopohjiin.

Kasvivärimaailmassa on myös paljon sävyttäviä yrttejä. Näitä voidaan laittaa hiuksille turvallisin mielin, mikäli et halua niin pysyvää lopputulosta. Yrttisävyt haalistuvat hiuksista hiljalleen viikkojen tai kuukausien kuluessa. Sopii siis hyvin vaihtelunhaluisille!

Avaimet onnistumiseen kasvivärjäykseen kotioloissa

Nyt pääsemme haastavimpaan osuuteen, eli oikean sävyn valitaan. Kun koulutan kasvivärjäystä kampaajille, korostan väriympyrää. On osattava pohtia pigmenttejä sekä niiden tarttuvuutta jokaisen meidän pohjasävyyn. Kasvivärit tarttuvat aina pohjan mukaan. Se tarkoittaa sitä, että jos hiuksissasi on erimerkiksi raitoja tai harmaita kohtia, jäävät ne hieman kuultamaan vaaleampina osioina.

Radico väriympyrä

Mikäli haluamme esimerkiksi tummentaa vaaleahkoa hiusta, saattaa se vaatia tuplavärjäyksen (useamman värjäyksen), sillä sellaisenaan kasviväri ei pysty tummentamaan radikaalisti vaaleampaa hiusta. Kasviväri ei myöskään vaalenna tummaa hiusta, sillä vaalennukseen tarvitaan aina vetyperoksidia. Mitä tulee väriympyrään, on helppo ajatella vastavärejä sekä niiden ympärillä olevia pigmenttejä. Henna on punapohjainen ja indigo viherpohjainen. Kyseessä on siis vastavärit. Jos haluat neutralisoida punaisuutta, tarvitset enemmän indigoa ja päinvastoin. Valmisvärien joukosta löydät myös laajan valikoiman erilaisia sävyjä, joihin on lisätty paljon erilaisia yrttejä. Näiden avulla voit miksata omaa kasviväriäsi. Jos haluat esimerkiksi vaaleaan hiukseen miedompaa persikan sävyä, voit laveerata hennaa kultasävyisellä cassialla tai shampanjablondilla. Ruskeammassa pohjassa saat tällä sekoituksella lämpimän toffeen pigmenttiä.

Tätä en voi tarpeeksi korostaa, sillä kaiken A ja O on hyvä alkupuhdistus. Niin kuin kerroin sinulle, kasvivärin pigmentti tarttuu hiuksen pintaan, joten pohjan on oltava todella puhdas. Mikäli hiuksesi ovat likaiset tai niihin on jäänyt muotoilutuotteiden jäämiä, pigmentin tarttuvuus huononee. Suosittelenkin, että teet ensimmäisenä savipuhdistuksen (ohje edellisessä blogitekstissäni), peset syväpuhdistavalla shampoolla kahdesti tai käytät Radico-sarjan puhdistusjauhetta. Kunnon puhdistuksella saat tarttuvamman ja kestävämmän kasvivärin hiuksillesi.

Kun lähdet työstämään kasvivärisekoitusta, ethän pihistele massan määrässä. Kasvivärimassa tykkää runsaudesta ja kosteudesta. Ihanteellinen kasvivärimassan koostumus on jugurttimainen ja on tärkeää noudattaa sekoitussuhteita sekä veden lämpötila ohjeita. Mikäli olet hidas värin levittäjä, niin annan sinulle ekokampaajan vinkin. Laita kasvivärikulhosi alle lämmin vesihaudekulho tai lautanen. Tämän avulla kasvivärimassasi ei pääse jäähtymään liikaa. Käytän itsekin tätä niksiä töissä.

Cassian hiukset värjätty Radico ruskealla kasivärillä

Kun olet saanut levitettyä värin, muista suojata se huolellisesti. Voit laittaa alle biopussin tai väripaketistasi löytyvän muovimyssyn. Tämän päälle suosittelen kosteaa ja lämmintä pyyhekäärettä sekä päällimmäiseksi turbaania tai kuivaa pyyhettä. Lopuksi noudata valmisteen vaikutusaikaa.

Sitten on aihe mistä huomaan käytävän usein keskustelua. Kannattaako kasviväriä pestä huuhtelun jälkeen? Eri merkeillä voi olla hyvin erilaisia suosituksia, mutta itse henkilökohtaisesti pesen hiukset uudelleen, jotta hiuksiin ei jää kasvivärihippusia. Käytän myös hoitoaineen latvoissa. Värjäysprosessin jälkeen on tärkeää odottaa vähintään vuorokausi ennen uutta pesua. Kasviväri nimittäin kehittyy eikä ole heti valmis. Parasta olisikin odottaa jokunen päivä ja niin kauan, kun indigopohja vihertää, ethän pese sitä. Mikäli viherrystä on havaittavissa vielä viikonkin jälkeen värjäyksestä, on sävyvalinta epäonnistunut. On siis aika kääntyä ekokampaajan puoleen.

Milloin valita ekokampaajan käsittely?

Tiesitkö, että ainoastaan pohjoismaissa työskentelee koulutettuja ekokampaajia? Meillä on siis hyvin uniikki tietotaito luonnon raaka-aineiden parissa. Työmme on paljon muutakin kuin kasvivärjäystä. Toteutamme erilaisia luonnonhoitoja, intialaista päänhierontaa, energialeikkausta ja kiinnitämme erityistä huomiota kestävään kehitykseen sekä käyttötuotteisiimme. Osaamme suositella hiuksillesi luonnolliset kotihoitotuotteet ja tiedostamme käyttämiemme tuotteiden vaikutukset ympäristöön. Suosimme siis mahdollisimman luonnollisia ja ympäristöystävällisiä raaka-aineita.

Ekokamoaaja värjää Radico kasvivärillä

Ekokampaajalla käyminen on kokonaisuus, jota suosittelen lämpimästi kaikille. Jos pohdit millainen sävy sinulle sopii tai onko pohjasi otollinen toivomaasi pigmenttiin, on ekokampaajan ammattitaito oikea valinta.

Mikäli lähelläsi ei työskentele koulutettuja ekokampaajia, on yksi vaihtoehto yksilöllinen virtuaalikampaamo. Tätä varten perustin viime vuonna Suomen ensimmäisen virtuaalikampaamon, jossa onnistuu sekä väripaketit että konsultointi. Lisää tietoa virtuaalikampaamosta löydät verkkosivuiltani: www.ecohairhanna.com.

Toivotan sinulle ihania elämyksiä kasvivärjäyksen parissa. Luonnon raaka-aineissa on valtavasti potentiaalia!

Hanna Jalkanene, koulutettu ekokampaaja

Hannan edellisen blogipostauksen "Ekokampaajan vinkit kesän kuivattamile haperohiuksille" löydät täältä