Lue blogista ekokampaajan vinkit miten hoidat kuivat hiukset

Hei kaikki lukijat! Olen koulutettu ekokampaaja sekä kasvivärikouluttaja Hanna Jalkanen. Ilokseni sain mahdollisuuden jakaa teille ekologisia hiustenhoitovinkkejä kesän kuivattamille latvoille sekä hiuspohjan hoitoon. Olen työskennellyt parturi-kampaajana 16 vuotta ja koulutettuna ekokampaajana 5 vuotta. Työssäni haluan kunnioittaa ympäristöä ja vihreämpiä arvoja sekä inspiroida kuluttajia luonnollisessa hiustenhoidossa. Suurimpia mielenkiinnon kohteitani on kasvivärien säihkyvä maailma sekä luonnonhoidot. Nyt jaan sinulle muutaman täsmävinkin, miten saat hiuksesi loistamaan!

Hiusten rakenne ja niiden kuntoon vaikuttavat tekijät

Kesä alkaa olla ohi ja aurinko, runsas uiminen sekä tehohoitojen unohtaminen on jättänyt jälkensä hiuspohjalle sekä latvoihin. Oletko tullut pohtineeksi mitä hiuksesi tarvitsevat juuri nyt eniten? Entäs millainen on hiustemme rakenne ja miten voit parhaiten ylläpitää kauniiden kutriesi hyvinvointia?

Hiuksemme koostuvat pääosin keratiiniproteiinista. Hiusten pinnalla sijaitsee 5-20 kerroksinen suomusolujen kerrostuma, jonka alla sijaitsevat kuitukerros ja ydin. Hiusten hyvinvointi sekä kiilto näkyy aina pintakerroksessa, johon pystymme vaikuttamaan kosmeettisilla tuotteilla, hiusten käsittelyillä ja suojaamisella. Erilaiset hapettavat sekä rakennekäsittelyt vaikuttavat hiusten kuitukerrokseen asti, kun taas luonnollisemmat raaka-ainevalinnat vaikuttavat ainoastaan pintakerrokseen. On myös tärkeää ymmärtää, että vaikka käsittelisit hiuksiasi hellävaraisesti, niin hiuksemme ovat vastaanottavaisia erilaisille vaurioille aivan normaali arkielämässä.

Ilmansaasteet ja happi, mekaaninen rasitus, aurinko, merivesi, runsas saunominen sekä lämpökäsittelyt ovat jo valmiiksi hieman hiustamme kuluttavia tekijöitä. Ja nyt, varsinkin kesän jäljiltä hiuksemme suorastaan huutavat kosteutta ja hoitoa, joten mikä avuksi?

Haluankin nyt antaa sinulle näkökulmia ja vinkkejä hiustesi luonnolliseen hoitamiseen! Lähdetään liikkeelle hiusten puhdistuksesta ja siitä, miten voimme helposti valmistella pohjan erilaisiin luonnonhoitoihin.

Hiusten hyvinvointi alkaa puhdistuksesta

Yksi kestosuosikeistani hiusten puhdistuksessa ovat erilaiset savet. Saven hoidollinen historia ulottuu tutkitusti jo tuhansien vuosien taakse, sillä se onkin yksi vanhimmista raaka-aineista luonnossamme. Savi on erittäin mineraalirikas ja turvallinen käytettäväksi iholle sen antiseptisyyden ansiosta. Perusainekset savessa ovat pii, alumiini, rauta, titaani, kalsium, kalium, natrium ja magnesium. Savilajeja on erilaisia ja niiden PH-arvot hieman vaihtelevat, joten jokaisen iholle löytyy varmasti sopiva savilaatu. Yleisimmin käytetyimmät savet ovat vihreä savi (PH 7) ja valkosavi (PH5). Vihreä savi soveltuu parhaiten rasvoittuvalle iholle ja vahvoille hiuksille, kun taas hienojakoinen valkosavi rauhoittaa ja toimii hyvänä yleissavena varsinkin herkkäihoiselle. Jos iho on yhtään ärtynyt tai hiukset hyvin hentoiset, valitsen ensisijaisesti valkosaven. Saven hoitavia vaikutuksia on paljon ja mainitsenkin niistä nyt muutaman:

  • Tulehdusta estävä ja desinfioiva
  • Ravitseva ja mineraalirikas
  • Puhdistava ja ihoa uudistava
  • Rauhoittava ja parantava

Tässä sinulle hiuksia sekä hiuspohjaa puhdistavan savipesun resepti, johon tarvitset ainoastaan nestemäistä shampoota, lämmintä vettä sekä savea:

  1. Hiusten pituudesta riippuen laita kuppiin 2-5 ruokalusikallista puhdasta savea.
  2. Laita sekaan pari ruokalusikallista shampoota ja saman verran lämmintä vettä. Lisää vettä tarvittaessa hyvin pieni määrä, jotta seos saadaan vaahtoamaan.
  1. Tee savipesu kosteisiin hiuksiin tehokkaasti hiuspohjaa hieroen 1-2 kertaa, niin että seos vaahtoaa hyvin ja anna vaikuttaa 1-2minuuttia.

Savipesu sopii käytettäväksi esimerkiksi 1-4 kertaa kuukaudessa tai kausiluonteisesti, riippuen hiuspohjan. ongelmista. Jos latvat ovat hyvin kuivat tai käsitellyt, savipesua ei kannata tehdä kovin usein. Hilseilyyn savipesu on erinomainen apu. Savipesu kuorii ja puhdistaa myös tehokkaasti latvan muotoilutuote kertymiä.

Puhdistuksen jälkeen luonnonhoitojen maailmaan 

Yksi kestosuosikeistani on amlahoito, joka ravitsee, kosteuttaa ja antaa kiiltoa hiuksille. Amla on väritön hoito ja voit käyttää sitä sellaisenaan tai voit lisätä amlan sekaan lempiyrttejäsi tai öljyä. Lämpöisen sävyn ystäville amlan mukaan sopivat esimerkiksi kurkuma sekä krappijuuri. Yrttejä lisätessäsi saatat saada hoidon mukana hyvin hentoisen sävyn.

Amlahoidon ohje:

  1. Sekoita 1 osa amlaa ja 3 osaa vettä. Lisää halutessasi sekaan pari tippaa öljyä tai/ja ripaus yrttiä.
  2. Veden lämpötila saa olla noin 60- asteista tai kuuminta mitä hanasta tulee.
  1. Levitä amlahoito puhtaille ja pestyille pyyhekuiville hiuksille tyvestä latvaan.
  2. Peitä hiukset biopussilla ja lämpimällä kostealla pyyhekääreelllä. Laita päällimmäiseksi turbaani tai kuiva pyyhekääre.
  1. Anna vaikuttaa 20-60 minuuttia ja huuhtele. Laita hoitoainetta vain tarvittaessa.

Voit toteuttaa saman hoidon myös cassialla. Vaaleissa hiuksissa cassia antaa kevyen kullanhohtoisen sävyn hiuksillesi.

Öljyt ovat myös sellaisenaan todella tehokkaita ärtyneen ihon pelastajia. Hyvä öljy kuivalle hiuspohjalle on esimerkiksi manteliöljy, kun taas rasvoittuvalle hiuspohjalle sopii mainiosti jojobaöljy. Mikäli sinulla on erityisen kuivia tai ärtyneitä alueita hiuspohjassasi, hyvä keino on levittää näille alueille öljyä yön ajaksi ja pestä hiukset aamulla. Pesu kannattaa aloittaa niin, että lisäät ensin kuivalle hiuspohjalle shampoota, emulgoit kevyesti lisäten hiljalleen vettä. Näin öljy irtoaa paremmin hiuksistasi. Lopuksi vielä muutamia tärkeitä yleisohjeita huomioitavaksi hiustesi hyvän kunnon ylläpitämiseen. 

Hiusten hyvän kunnon ylläpitäminen

Hiusten värjäyksessä kannattaa aina suosia luonnollisempaa vaihtoehtoa. Kasvivärjäys ei vaurioita hiuksia, eikä kykene pureutumaan hiusten kuitukerrokseen asti. Hapeteväri käyttäytyy toisin aiheuttaen hiuksille happivauriota jokaisen käsittelyn yhteydessä. Kasvivärin pigmentti tarttuu hiusten pintaan ja on näin ollen hiuksia hellivämpi värjäysmuoto.

Muista myös hiuspohjan hoito. Tukkeutunut hiuspohja voi pahimmillaan vahingoittaa hiustemme luonnollista kasvua. Savi ja turve ovat erityisen tehokkaita luonnon raaka-aineita hiuspohjan tasapainoiseen hyvinvointiin. Saven ohella suosittelen kokeilemaan Turbliss-sarjan tuotteita. Turvehoito vähentää hiusten karheutta ja antaa kiiltoa. Turve saattaa syventää myös hiusten luonnollista väriä. Vaaleissa hiuksissa turve voi olla aavistuksen kirkastava. Turve lievittää erilaisia hiuspohjan ongelmia kuten kuivuutta, kutinaa, karstaa, hilseilyä, rasvoittuvuutta ja psoriaasista. Turve vilkastuttaa verenkiertoa ja palauttaa hiuspohjaan tasapainon. Turbliss-sarjan turvenaamio on loistava hiuspohjan rauhoittaja.

Suosi hiusten harjauksessa luonnonharjaa, kiinnityksessä pehmeitä donitseja sekä vältä herkästi takkuja aiheuttavia "sotkunutturoita". Mene nukkumaan aina kuivilla hiuksilla ja letitä pitkät hiukset yöksi.

Voit tehdä hiuksillesi ravitsevaa tehohoitoa parin viikon välein. Silikoniton ja luonnollinen Gyadan spirulinanaamio sopi erinomaisesti laitettavaksi vaikkapa mietoon saunan lämpöön. Muista aina pyyhekuivata hiukset ennen naamiota ja saunassa suojaa latvat turbaanilla naamion vaikuttaessa.

Toivotan sinulle ihania hiusten hellimisihetkiä!

Kirjoittanut: Koulutettu ekokampaaja Hanna Jalkanen, www.ecohairhanna.com, @ecohairhanna