Tiesitkö, että mantelia pidetään ”pähkinöiden kuninkaana”? Se on täynnä terveellisiä rasvoja, kuituja, fytokemikaaleja, vitamiineja ja mineraaleja, jotka tekevät siitä ravinteikkaan! Siksi ei ole yllättävää, että sen pähkinästä saatu öljy, joka tunnetaan yleisesti nimellä manteliöljy, on erittäin suosittua, koska se on hyvä hiuksille, vartalolle ja iholle. 

 

manteli öljy

MITÄ manteliöljy on?

Manteli on siemen, jota löytyy mantelipuun hedelmistä. Nämä hedelmät näyttävät hyvin samanlaisilta kuin persikat, vain vihreiltä. Tämä tekee mantelista hedelmän, eikä pähkinän! Mielenkiintoista, eikö?

Manteleita kasvatettiin aluksi Lähi-idässä, ja hyvin pian ihmiset huomasivat, että siemenistä puristettu öljy oli erittäin hyödyllistä. Lähes puolet mantelin kuivasta painosta huomattiin olevan öljyä. Kypsiä manteleita puristettiin öljyn uuttamiseksi mahdollisimman pienellä lämmöllä.

Nykyään mantelit ja manteliöljy ovat suosittuja monipuolisen ravinnon lähteenä. Olet ehkä törmännyt ravitsemusterapeutteihin, jotka suosittelevat lisäämään mantelia päivittäiseen ruokavalioonsa ja Ayurveda-kauneuden asiantuntijat suosittelevat Abhyangaa (itsehierontaa) öljyn kanssa ravitsemaan ihoa. Manteli tarjoaa keholle sisäisesti ja ulkoisesti erittäin tärkeitä ravintoaineita.

Pähkinöiden kylmäpuristamisella saatu manteliöljy on puhdistamaton manteliöljy, joka säilyttää suurimman osan ravintoaineista ja öljyn alkuperäisen maun. Jalostettu manteliöljy puolestaan ​​saadaan kuumentamalla ja käsittelemällä kemiallisesti puhdistamatonta manteliöljyä. Tämä öljy kestää enemmän lämpöä, mutta sisältää vähemmän ravinteita. Jotta osaisit valita itsellesi oikean manteliöljyn, käsittelemme mitä on kylmäpuristettu makea manteliöljy.MITÄ MAKEA MANTELIÖLJY ON?

Manteliöljyä on kahta tyyppiä: makea ja kitkerä. Makea manteliöljy on sellainen, joka sopii paremmin ihollesi, koska se on saatu mantelipuusta (Prunus amygdalus) simenista. Kitkerä manteliöljy voi olla myrkyllistä ja sitä saadaan eri laji mantelipuusta (Prunus Amara). Karvasta manteliöljyä käytetään vain lääketieteellisiin tarkoituksiin. Makeassa manteliöljyssä esiintyvät neljä tärkeintä ravintoainetta ovat E-vitamiini, A-vitamiini, Omega-3-rasvahapot ja sinkki. Jokaisella ravintoaineella on iholle hyödyllinen ominaisuus?

Esimerkiksi A-vitamiini stimuloi uusien ihosolujen tuotantoa, mikä auttaa vähentämään ihon juonteita. E-vitamiini sisältää antioksidantteja, jotka auttavat estämään soluvaurioita ja auringon UV-säteiden aiheuttamia ihovaurioita. Omega-3-rasvahapot auttavat estämään ennenaikaista ikääntymistä ja sinkki auttaa parantamaan ihoarpia.

Seuraava manteliöljyn laatua määrittelevä tekijä on uuttamismenetelmä. Kylmäpuristettu makea manteliöljy on markkinoiden parhaimmanlaatuista manteliöljyä. Ymmärrämme nyt, miten kylmäpuristusmenetelmä auttaa meitä saamaan parhaan mahdollisen öljyn.

MITÄ ON KYLMÄPURISTETTU MAKEA MANTELIÖLJY?

Mantelit sisältävät erittäin runsaasti ravinteita. Ne sisältävät E-vitamiinia, A-vitamiinia, välttämättömiä rasvahappoja, proteiineja, kaliumia, magnesiumia, fosforia, kuparia ja sinkkiä. Mutta kun ne altistetaan kuumalle tai kemikaaleille, jotkut näistä ravintoaineista tuhoutuvat.

Muinaisen Ayurvedan tieteen mukaan makeat mantelit ovat välttämätön ravintolähde aivoille ja hermostolle. Ayiyrvedan mukaan makeat mantelit parantavat kognitiivista toimintakykyä ja edistävät pitkää ikää. Makea manteliöljy on A- ja E-vitamiinien lähde, se ravitsee ja parantaa ihoa elvyttäen sen luonnollista hehkua. Näiden ominaisuuksien vuoksi makea manteliöljy on suosituin Ayurveda- öljy, jota käytetään ihon (Abhyanga) ja päänahan hieronnassa.

MANTELIÖLJYN HYÖDYT IHOLLE JA HIUKSILLE 

 

manteli öljy

Manteliöljy on erinomainen iholle johtuen sen pehmentävästä vaikutuksesta. Se kosteuttaa ihoa ja estää luonnollisen kosteuden menetyksen ihosta. Mikäli sinulla on kuiva ja hilseilevä iho, manteliöljy voi sopia sinun ihollesi sillä se kosteuttaa ja ravitse ihoa.

Kosteuttaa ihoa

Manteliöljy imeytyy ihoon nopeasti, mikä tekee siitä tehokkaan kosteuttajan. Voit levittää sitä sekä kasvoille, että vartalolle. Manteliöljyä voi käyttää myös pohjaöljyn tapaan sekoittamalla joukkoon eteerisiä öljyjä. Manteliöljyn kevyen koostumuksen vuoksi iho ei tunnu käytön jälkeen tahmealta. Kylmäpuristettu makeaa manteliöljyä sopii kaikille ihotyypeille.

Ihon puhdistus

Useimmille meistä ajatus kasvojen puhdistamisesta öljyllä on vieras. Tutkimuksissa on todettu, että öljy puhdistaa ihoa tehokkaasti ja makea manteliöljy sopii siihen erinomaisesti. Kasvojen pinnalla oleva rasva ja epäpuhtaudet liukenevat öljyyn. Se puhdistaa ihon pinnalta ylimääräisen talin ja kuolleet ihonsolut sekä auttaa avaamaan tukkeutuneita ihonsoluja. Puhdistuksen jälkeen suositellaan käyttämään mietoa, kaikille ihotyypeille sopivaa kasvojen puhdistusainetta, jotta iholta saadaan poistettu kaikki öljyjäämät.

Vaalentaa ja parantaa arpia

Manteliöljyssä sisältyvä sinkki on välttämätön ainesosa aknearpien paranemisessa. Tutkimuksesta kävi ilmi, että manteliöljy on ainutlaatuisen koostumuksensa vuoksi tehokas hoito venytys- ja aknearpien hoitoon sillä sinkki auttaa arpien ja ihon punoituksen parantamisessa. Raskaana olevia naisia suositellaan hieromaan makeaa manteliöljyä iholle arpien estämiseksi ja raskauden jälkeen manteliöljy auttaa ihoa palautumaan. Aknesta kärsiville manteliöljy edistää ihoärsytyksen parantamiseksi.


Vähennä turvotusta ja tummia silmänaluksia

Tiesitkö, että manteliöljyllä on tulehdusta estäviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia? Nämä manteliöljyn ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen ratkaisun silmien alla olevan turvotuksen vähentämiseksi ja tumman silmäalusihon hoitamiseksi. Manteliöljy sisältää retinolia, E-vitamiinia ja K-vitamiinia, jotka rauhoittavat silmänympärysihoa ja vähentävät juonteiden ja ryppyjen muodostumista.

Hoitaa aknea

Vaikuttaako sinusta oudolta idea käyttää öljyä aknen hoitamiseen? Se ei ole. Käsittelimme aikaisemmin liukenemisen periaatetta ja on olemassa tutkimuksia, jotka tukevat manteliöljyn kykyä liuottaa ylimääräinen tali iholta! Voit käyttää sitä ihosi puhdistusaineena estääksesi talin kertymisen aiheuttamaa aknetta. Toinen syy käyttää manteliöljyä aknen hoitamiseen on, manteliöljyn sisältämät retinoidit. Retinoidit ovat yhdisteitä, jotka on johdettu A-vitamiinista ja ne ovat suosittu ainesosa perinteisissä aknevoiteissa, mm apteekkituotteissa. Retinoidilla on ainutlaatuinen kyky irrottaa liiallisen lian ja talin huokosista.

Käyttö: Kaada pieni määrä manteliöljyä vanutyynylle ja puhdista kasvot. Puhdista öljyjäämät luonnollisella miedolla puhdistusaineella.

Tähän asti olemme käsitelleet joitain hämmästyttäviä manteliöljyn etuja iholle. Manteliöljyä käytetään laajasti myös hiustenhoidossa. Manteliöljy sisältää kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia, jotka tekevät hiuksista terveet ja kiiltävät. Manteliöljy hoitaa myös päänahkaa. Hiusten ja päänahan hierominen manteliöljyllä auttaa vähentämään hiusten murtumista, vähentää halkeamia, hoitaa päänahan kutinaa ja kuivia hiusjuuria. Manteliöljyn hierominen päänahkaan edistää päänahan pintaverenkiertoa ja edistää hiusten kasvua.

Rauhoitaa päänahan hilseilyä ja kutinaa.

Yleisin hiusten terveysongelma on kuolleiden ihosolujen muodostuminen päänahassa. Kuolleiden ihosolujen kertyminen voi aiheuttaa kutinaa ja hilsettä, sekä estää terveiden hiusten kasvua. Kuinka manteliöljy auttaa tässä? Kuten aiemmin mainitsimme, manteliöljy on erittäin kosteuttavaa ja ravitsevaa. Kun hierot manteliöljyllä kutiavaan ja hilseilevään päänahkaan, kuolleet solut irtoavat päänahasta ja ne voidaan pestä helposti pois. Tämä auttaa myös hoitamaan päänahan psoriaasista.

Käyttö: Hiero manteliöljyä päänahkaan ja anna sen vaikuttaa vähintään tunnin ajan ennen pesua. Voit jättää manteliöljyn vaikuttamaan yön yli parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Edistä hiusten kasvua

Yksi välttämättömistä hiustenkasvun ravintoaineista on biotiini, joka tunnetaan myös nimellä H-vitamiini. Se on B-vitamiinin johdannainen ja sitä suositellaan muun muassa hiusten ohenemisen hoitoon ja ohuille hennoille hiuksille. Manteliöljy sisältää kasviperäistä biotiinia, ja hiusten hieronta manteliöljyllä on tehokas tapa tarjota hiuksillesi biotiinia edistämään hiusten kasvua ja vähentämään hiusten ohenemista.

Pehmentää ja hoitaa hiuksia

Hiusten säännöllinen hieronta manteliöljyllä pehmentää hiuksiasi ja hiuksista tulee helposti käsiteltävät. Pehmentävien ominaisuuksiensa ansiosta manteliöljy voi täyttää vaurioituneet hiukset solutasolla, mikä parantaa hiusten rakennetta. Parannettu rakenne ja joustavuus estävät hiusten vaurioutumista.

Vahvistaa ja korjaa hiuksia

Manteliöljyn kosteuttavat ominaisuudet tekevät hiuksista vähemmän alttiita vaurioille. Manteliöljyssä sisältyvät öljyhappo ja linolihappo parantavat hiusten kimmoisuutta. Öljyssä sisältyvä E-vitamiini on antioksidantti, joka auttaa torjumaan hiusten ympäristöstressiä. Joten kauniiden hiusten saavuttamiseksi hiero niitä säännöllisesti makealla manteliöljyllä.

MANTELIÖLJYN KÄYTTÖ AYURVEDA ITSENSA HEMMOITTELUN RITUAALISSA (ABHYANGA)

Tuhansien vuosien ajan manteliöljyä on käytetty ihon rauhoittamiseen, pehmentämiseen ja korjaamiseen. Sen erityiset lämmitysominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen abhyanga (ayurveda hieronta). Abhyanga on aina, kun tunnet kehosi tarvitsevan jonkin verran rentoutumista ja ihosi tarvitsee terveellisen annoksen kosteutusta, voit tehdä sitä manteliöljyllä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fytokemikaali

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804/ 

https://www.kamaayurveda.com/blog/almond-oil/