Monet isot kosmetiikkatuotteiden valmistajat ovat viimeisten vuosien aikana luopuneet parabeenien (butyl-, methyl- ja ethylparaben) käytöstä tuotteissaan. Parabeenit ovat muuttuneet ”non-grata” (ei – toivotuiksi) ainesosiksi. Lisäksi, useat hiustenhoitotuotteiden valmistajat ovat poistaneet tuotteiden koostumuksesta haitallisiksi todettuja pesuaineita sulfaatteja (sodium lauryl-, sodium laureth- ammonium laureth ja sodium myreth sulfat).

Miksi on tärkeä välttää haitallisia ja jopa vaarallisia ainesosia ihon- ja hiustenhoitotuotteissa? Jos ainesosan rakenne on molekyylin tasolla tarpeeksi pieni, on vaarana, että se imeytyy verenkiertoon. Tässä muutama ainesosa, joita asiantuntijat suosittelevat välttämään. 

  1. Silikonit ja muut petrokemian ainesosat. Petrokemian ainesosat ovat laajasti käytössä valtaosassa päivittäisistä ihonhoitotuotteista. Petrokemian ainesosat ovat esim. mineraaliöljy, petrolatum, dimethicone, sodium laureth sulfate, ethylene glycol, butylen glycol. Nämä aineet otettiin laajasti käyttöön toisen maailmansodan jälkeen kun sodanteollisuudesta oli paljon varastoylijäämiä. Joku nerokas keksii loistavan idean lisätä näitä halpoja synteettisiä ylijäämiä ihon- ja hiustenhoitotuotteisiin ja myydä naisille. Siitä lähtien silikonit (-cone päätteiset ainesosat) ovat olleet laajasti käytössä hiustenhoitotuotteissa kuten shampoot, hoitoaineet ja muotoilutuotteet aineiden antaman kiillon ja liukuvuuden vuoksi. Silikonin pitkäaikainen käyttö voi ärsyttää ja kuivattaa päänahkaa ja pitkäaikainen käyttö voi johtaa hiustenkatoon. Silikonit ja muut petrokemian ainesosat voivat tukkia ihohuokosia, heikentää ihon omaa suojaavaa rasvakerrosta ja sisältää kanserogeenisiä (syöpää aiheuttavia) epäpuhtauksia. Kasvipohjaiset vaihtoehdot saavuttavat saman tuloksen ilman huonoja sivuvaikutuksia. 
  2. Pftalaatit. Löytyy suuressa osassa kauneustuotteita kuten kynsilakka, parfyymit ja hiuslakka – käytetään synteettisten hajusteiden stabilointiaineena ja pehmentämään käytettyjä muoveja. Ptalaatteja on tieteellisissä tutkimuksissa yhdistetty lapsettomuuteen ja aineen epäillään aiheuttavan syöpää. Synteettinen hajuste voi sisältää kymmensija ainesosia ja valmistajien ei tarvitse ilmoittaa kaikkia ainesosia vedoten liikesalaisuuteen. Synteettiset hajusteet voivat sisältää phtalaatteja. Jos haluat välttää ftalaatteja, kannattaa käyttää tuotteita joissa käytetään luonnollisia hajusteita, eteerisiä öljyjä. 
  3. 1,4 dioksaanin epäillään aiheuttavan syöpää. Silti valmistajien ei tarvitse ilmoittaa ainesosaa ainesosaluettelossa, sillä sitä pidetään tuotantoprosessin sivutuotteena. Tässä vinkki: vältä tuotteita, jonka ainesosaluettelossaan löytyy ”-eths”, PEG, PE, -xynol ja –octoxynol nimisiä ainesosia.
  4. Formaldehydi on salainen ainesosa. Et löydä sitä ainesosaluettelosta. Kuitenkin ainesosat kuten quaternium 15, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, DEA, MEA, TEA voivat vapauttaa formaldehydejä, jonka epäillään olevan kanserogeeninen, aiheuttavan astmaa, ärsyttävän ihoa, mahalaukkua ja maksaa. Synteettiset väriaineet voivat olla toksisia ja ärsyttää hengitysteitä. 
  5. Synteettisiä väriaineita löytyy meikeissä, ihonhoito-, hiustenhoito- ja vartalonhoitotuotteissa, jonka ainesosaluettelossa löytyy FD&C, D&C väri, D&C Red 30 Lake, FD&C Blue 1. Nämä aineet voivat ärsyttää ihoa, olla allergeeneja ja mahdollisesti kanserogeenisia.

Paras tapa huolehtia itsestäsi ja läheisistäsi on tutkia tuotteen ainesosaluetteloa ja suhtautua suuriin lupauksiin varauksella. 

Koostanut: 
Eha Vakkermann, Aubrey Organics Finland
Kirjallisuus:
Berg, Rona, “5 Ingredients to avoid”, Organic Spa Magazine, July 2013, s. 34.  
Samuel S. Epstein “Healthy Beauty: Your Guide to Ingredients to Avoid and Products You Can Trust"